Ravintolamarkkinointi – 7 vinkkiä tuloksen kasvuun

Suomalaisessa ravintolabisneksessä kilpailu on kovempaa kuin koskaan. Kilpailu takaa, että kuluttajalla on onnen päivät, mutta ravintoloitsijan näkökulmasta tilanne lähentelee painajaista. Hyvä ruoka ei enää riitä mihinkään. Pitää osata myös markkinoida. Markkinointiin ei ravintoloitsijan aika eikä osaaminen välttämättä riitä. Seuraavassa vinkkejä nykypäivän ravintolamarkkinointiin ja siihen miten se kannattaa tehdä.

Ravintolamarkkinointi - artikkelikuva
Sandroon jonotetaan räntäsateessa.

1. Paikallisuus

Kolmen tähden Michelin-ravintolaan tullaan lentämällä ympäri maailmaa. Kaikki muut ravintolat joutuvat kilpailemaan paikallisesti – etenkin Suomessa, jossa asukkaita on harvakseltaan ja vähän.
Onneksemme digitaaliset markkinointityökalut tarjoavat upeita mahdollisuuksia paikkaan sidottuun ravintolamarkkinointiin: Google Ads, Google My Business, Facebook, Instagram, eat.fi, lounaat.info, TripAdvisor, Yelp, TableOnline, Quandoo jne. Käsi pystyyn, montaako näistä teidän ravintola käyttää?

Tyhjä ravintola

2. Visuaalisuus

Nakkikioskikaan ei näytä enää nakkikioskille

Brändiuskollisuus syntyy monen tekijän summana. Visuaalisuus on yksi vahvimmista tekijöistä. Logon on oltava kunnossa. Astiastossa ja annoksien rakentelussa täytyy olla ideaa. Ruokalistojen ja kaiken mainonnan on oltava tyylikästä. Verkkosivut ja somet on oltava graafisen ohjeiston mukaiset. Nakkikioskikaan ei näytä enää nakkikioskille, tussilla kirjoitettuine ruokalistoineen, vaan nykypäivän ruokarekat ovat visuaalisesti hyvin suunniteltu. Siksi ne myyvät enemmän kuin nakkikioskit.

3. Sosiaalisen median sisältö

On oikeastaan kummallista ajatella, miten ravintolat valittiin ennen sosiaalista mediaa? Ravintolamarkkinoinnin ”de facto” ykköskanava on tänä päivänä Facebook ja Instagram. Somen pyörittämiseen harvoilla ravintoloilla on aikaa, laitteistoa tai tarvittavaa osaamista, etenkään ruokakuvauksen osalta. Siksi se kannattaa ulkoistaa. Ja ulkoistaa nimenomaan sellaiselle kumppanille, joka myös ymmärtää ruoan ja juoman päälle.

passio-ravintolakuvaus

4. Verkostoituminen

Etenkin ravintolan alkuvaiheessa, bloggaajilla ja toimittajilla on suuri markkinoinnillinen rooli. Kirjoittajien sivustoilta saa myös hakukoneoptimoinnin kannalta arvokkaita linkkejä oman ravintolan sivuille. Aukeaako hakukoneoptimointi? Me olemme tehneet sitä menestyksekkäästi 15 vuotta.

5. Verkkosivun hakukoneoptimointi

Mitä luulet; onko mitään etua siitä, että oman ravintola nousee Googlen hakutuloksissa (SERP) mahdollisimman korkealle, kun haetaan esimerkiksi ”hyvä pihvi Vantaa” tai ”kasvisruoka Helsinki”? Etenkin ravintolamarkkinoinnissa hakukoneoptimointiin kannattaa panostaa. Me autamme myös tässä.

Passio lakujälkiruoka

6. Pysyvyys

Helsingissä perustetaan ravintoloita, joiden elinkaareksi lasketaan kaksi vuotta. Todellisuudessa harva ravintola pääsee omilleen siinä ajassa, joten pysyvyys on elinehto ravintolabusineksessa.
Yllättävän harva ravintola panostaa kanta-asiakkaisiinsa. Ei ole kuultukaan asiakassegmentoinnista. Tähänkin ongelmaan löytyy digitaalisesta maailmasta hyviä ratkaisuja. Esimerkkinä sähköpostilista tai FB:n suljetut ryhmät.

7. Palaute ja kehitys

Suomalainen on huono antamaan palautetta kasvotusten. Sanallisen palautteen ansiosta ravintolatoimintanne tuskin tulee kehittymään – ainakaan parempaan suuntaan. Kirjoitettuun monitorointiin löytyy työkaluja internetistä vaikka kuinka; Google Alerts, Google Analytics ja Hootsuite ensimmäisenä.

Edelliset kohdat oikean kumppanin kanssa tehtynä varmistavat, että ravintolanne on pystyssä vielä ensi vuonna. Ota rohkeasti yhteyttä ja tavataan. Se ei maksa mitään.

No comments

You must be logged in to post a comment.